Lasagne

2014.05.19. 13:09

Na ez az az étel, amit képtelen vagyok kétszer ugyanúgy elkészíteni! Valamit mindig változtatni kell rajta, mert vagy nincs itthon, vagy kevés van belőle, vagy valamelyik vendég nem szereti stb. Mellesleg kb. annyi köze van az eredeti olasz étekhez, mint... Szóval elég kevés :-) Na de jöjjön a lényeg, mi is van benne:

  • 1 kg darált baromfi hús (gyak. bármilyen hús jó, akár a sertés vagy marha is működhet)
  • 0,5 kg reszelt sajt (füstölt+sima vegyesen a legjobb)
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma vagy fokhagymapor
  • só, bors, gyömbér, olaj
  • 2,5 tej
  • 2 ek liszt

Pici olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd rátesszük a húst és azt is elkezdjük pirítani. Ha lett egy kis színe (kicsit kifehéredett), öntünk rá kb. egy deci vizet, sózzuk és borsozzuk, gyömbérezzük (és rászórunk mindenféle nem zöldfűszert, amit csak szeretnénk), majd lefedve hagyjuk főni. Ha megfőtt a hús, jöhet a "besamel" gyártás. Ekkorra már el kell főnie a levének, így fel tudjuk önteni a lisztes tejjel anélkül, hogy leves lenne belőle. Ilyenkor célszerű beleszórni a zöldfűszer(eke)t is, ha az ember épp arra vágyik. Az egész húsos cuccot addig kevergetjük, amíg a tejes lé be nem sűrűsödik. Mindezt nagyon óvatosan kell csinálni, mert elég gyorsan oda tud égni az alja.

Ha minden kész, jöhet a móka:

Egy megfelelő méretű és magas falú edénybe sütőpapírt teszünk, majd a papírra először jön egy kis lé (ez lehet tej, olaj, margarin vagy a mártásból egy kanálnyi, ki mit tart jónak, én mártást vagy tejet szoktam). Ezt követi egy sor lasagne tészta, rá 2-3 kanálnyi hús, amit szétkenünk a tésztán, erre egy kevés sajt. Ezt addig ismételgetjük, amíg van hús. A tetejére kerüljön a legtöbb sajt. Ha kész a mű, mehet be a sütőbe (nem szoktam előmelegíteni, folyton elfelejtem :-D ) Nagyjából 20-30 perc alatt kész, hiszen csak a tésztának kell megfőnie, minden más már jó. A tetején lévő sajtot szoktam figyelni, ha az elolvadt és picit megpirult, a tészta is biztosan megfőtt.

Néha gombát is teszek a húshoz vagy hús helyet hallal is próbáltam már, a variációk száma végtelen :D

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása