Kapros-medvehagymás hal

2014.05.19. 12:29

Sokszor nincs időm vagy kedvem bonyolult fogásokat főzni ebédre, és olyankor szoktam ilyen "trutyis" dolgokat készíteni. Gyorsan kész, tápláló és laktató eledelek, négy főre pont megfelelő mennyiségű is. A "trutyit" is változatosan szoktam készíteni, mikor mi van itthon és épp mihez van kedvünk, valamint hal helyett felkockázott baromfihússal is fincsi. :-)

Hozzávalók:

  • 1 kg fagyasztott halfilé
  • 1 gombakonzerv vagy 10-15 dkg szeletelt gomba
  • 1 nagy vagy 2 kisebb fej hagyma
  • pici olaj
  • ~ 1 tk fokhagymapor vagy 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy tejföl (450 g)
  • ~ 0,5 dl tej
  • 3 ek liszt (vagy más sűrítésre való anyag)
  • só, őrölt fehér és fekete bors
  • 1-2 tk szárított kaporlevél (friss is jó, ha van, de abból kevesebb kell, mert intenzívebb az íze)
  • 1-2 tk szárított medvehagyma (friss is jó, ha van, de abból kevesebb kell, mert intenzívebb az íze)
  • ~3 cl jó minőségű konyak vagy brandy (elhagyható)

A kiolvasztott halfiléket vágjuk 3-4 cm széles szeletekre. Pici olajon pirítsuk meg a kockára vágott hagymát, és a fokhagymát (ha nem fokhagymaporral dolgozunk). A pirított hagymákra tegyük rá a halszeleteket, öntsünk rá 1-2 dl vizet, és hagyjuk 10-12 percig főni. Le is fedhetjük, de figyelni kell rá, mert gyorsan kifut. Ha friss gombával készítjük, azt is most adjuk a halhoz, és számoljunk vele, hogy levet fog ereszteni. Ezt vagy elfőzzük, vagy kevesebb vízzel öntsük fel. A tejfölt tegyük egy tálba, szórjuk bele a lisztet, a porfűszereket és a szárítottakat ízlés szerinti mennyiségben. A fűszerek lecserélhetők, ha valaki esetleg mást szeret, vagy nincs épp otthon valamelyik. Ha csomómentesre kevertük a fűszeres, lisztes tejfölt, kezdjük el hozzáadagolni a tejet. Addig kell hígítani, míg folyós állagú nem lesz (kb. mint a palacsintatészta). Ekkor jöhet bele a konyak. (Főzés közben az alkohol elpárolog belőle, így akár gyerekeknek is adható az étel.) Ha friss fűszernövényekkel dolgozunk, akkor most adjuk hozzá a keverékhez a felaprított leveleket, esetleg hígítsuk még tejjel a tejfölt, ha nagyon besűrítenék. Az időközben megfőtt halhoz adjuk hozzá a konzerv gombát és a tejfölös alapot. Óvatosan kevergessük, hogy a hal és a gomba ne törjön nagyon össze, de a lé se süljön oda. Addig kell főzni, míg be nem sűrűsödik egy picit. Köretnek főtt rizst adjunk mellé.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása