Teljes kiőrlésű kenyér

2014.05.19. 12:17

Kerestem egy jól bevált teljes kiőrlésű kenyér receptet, és rátaláltam Dacota receptjére a Nosalty-n. Nem volt itthon csak Graham-liszt, így gondoltam, kísérletezek egy picit. Alapnak azt használtam, de ez a variáció nekünk nagyon bejött. Elég tömör kenyér lett, de jó ízű és még 3-4 naposan is ehető. Az pedig külön öröm, hogy tudjuk mi van benne és látjuk elkészülni. :-)

Hozzávalók:

  • 500 g Graham-liszt
  • 50 g kukoricaliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 5 ml (kb. 1 tk) sikér
  • 1 dl langyos tej
  • 20 g friss élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 5 ml só
  • 3 ek olaj
  • 1 ek ecet
  • 5 ml porcukor
  • 5 ml őrölt kömény
  • 15 ml szezámmag (vagy más mag)

A kimért liszteket a sikérrel és a köménnyel jól összekeverjük egy mély tálban. A lisztkeverék közepébe mélyedést ásunk, és beleöntjük a langyos tejet, a cukrot és az élesztőt, picit összekeverjük az alját a lisztekkel, majd hagyjuk 15 percet kelni. Ha az élesztő szépen felfutott, összekeverjük a liszttel és a többi hozzávalóval, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet, míg össze nem áll a tészta. Az elején elég ragadós, de idővel (ahogy a rostok megszívják magukat vízzel) kezelhető lesz. A tálban, vagy ha úgy kényelmesebb, akkor egy nyújtódeszkán alaposan átgyúrjuk a tésztát. Ha jól összedolgoztuk a hozzávalókat, nagyon kevés lisztet szórunk a tál aljába, rátesszük a cipóvá formált tésztát, nagyon kevés lisztet szórunk a tetejére, lefedjük egy konyharuhával, és meleg helyre téve 30 percig hagyjuk kelni. Ha szépen megkelt (kb. duplájára), kivesszük a cipót a tálból, és a deszkán picit átgyúrjuk és ízlés szerint kerekre vagy hosszúkásra formázzuk. (Én vékonyra ki szoktam nyomkodni a tésztát (kb. fél cm vastagra), majd négyszöget hajtogatok belőle, melyet a sarkai felől szorosan feltekerek, és az illesztéseknél picit eldolgozom a tésztát.) Formázás után a kenyér tetejére lehet még szezámmagot, zabpelyhet vagy más magot szórni, valamint vágjuk be keresztben két-három helyen éles késsel a tetejét, hogy ne repedezzen be. Lezárt, belülről picit bevizezett sütőzacskóban tepsire téve az előmelegített sütőben 50 percig süssük. 50 perc után vegyük ki a zacskóból, tegyük rácsra, fújjuk meg egy kis vízzel a tetejét és takarjuk le egy konyharuhával, míg kihűl. Ebből a hozzávalómennyiségből kb. 1 kiló kenyér lesz.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása